Körsång och gemenskap i Helsingfors

Okategoriserade

Från pop till opera

17 mar , 2016, 15.42 Evivakören

 

Det är mycket på gång med Eviva denna vårtermin. Vi har under vårterminen hela fyra projekt, vilket torde vara något av ett rekord, samtidigt som vi redan blickar mot jubileumsåret 2017. Då blir det jubileum i dubbel bemärkelse, Finland har som känt bemärkelseår och kören fyller 15 år, vilket vi förstås ska fira.

Förra helgen har vi kickstartat inför nästa års jublieum med en workshop i eget skrivande. Tanken är att vi delvis ska använda oss av texter skrivna av våra egna korister till jubileumsrepertoaren. Vi hade en produktiv dag där vi blev coachade i hur man skriver lyrik av författaren och skrivcoachen Mia Franck. Det var antagligen väldigt långt utanför den egna bekvämlighetszonen för många av oss, men det var befriande att se hur vi ändå vågade ge så mycket av oss själva och presentera våra alster för varandra. En trygg omgivning med körkompisarna är kanske just den rätta miljön för att prova på den egna skrivartalangen.

workshop 1

Glada evivor på workshop (Foto: Antonia Ramsay)

Vi uppträdde också på Radisson Plaza på kvinnodagen, där vi sjöng några av våra mest omtyckta popsånger inför en fullsatt restaurang. Det visade sig vara ett lyckat evenemang, det var roligt att ha en konsert i lite mera avslappnad miljö och både publik och sångare uppskattade konceptet. Vi valde att inte uppbära inträde utan uppmuntrade istället åskådare att donera pengar till kampanjen Pelasta Pimppi, som bekämpar kvinnlig könsstympning.

plaza

Pop på Plaza (Foto: Oskar Ahlgren)

Nu blickar vi framåt och på agendan finns nu en konsert tillsammans med Muntra Musikanter 2.4 i sollennitetssalen. Vi har verkligen bredd i repertoaren just nu, för medan vi sjöng pop förra veckan är det nu klassiskt och opera som gäller. Det har länge varit tal om att sjunga tillsammans med MM och vi är glada att det äntligen blir av. För visst är det roligt att sjunga i blandad kör som omväxling! Det är också roligt och utmanande att gå över till klassiska verk och prova fram ett helt annat sound.

Terminen tar inte slut här, utan ännu ska vi hinna med en konsert tillsammans med vår dirigent Hanna Kronqvists övriga körer Exaudio och Mineia 11.5 och till sist ska vi förstås delta i sångfesten i Karleby i juni, också här i samarbete med Muntra musikanter.

Överlag har vi en mycket stimulerande termin på gång med många projekt, bred repertoar och samarbeten med flera fina körer. Följ oss gärna i bloggen och på Facebook för mera information om kommande konserter!

//Marina, andra sopran

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *