Körsång och gemenskap i Helsingfors

Okategoriserade

Treklang

26 apr , 2016, 13.47 Evivakören

 

Vårens program är varierande och utmanande med Eviva. För bara någon vecka sedan sjöng vi tillsammans med manskören Muntra musikanter, nu är det dags för ett nytt körsamarbete. Vår dirigent Hanna Kronqvist är dirigent för tre stycken körer och förutom Eviva så dirigerar hon också projektkören Exaudio och den nygrundade Mineia som samlar unga kvinnliga röster.  Den 11.5. blir det gemensam konsert med alla tre körerna i nya paviljongen i Grankulla. Skriv gärna i klockslagen 19.30 i era kalendrar! Det är första gången som de tre körerna sjunger tillsammans och vi kommer dels att sjunga tillsammans men dels också delar ur vår egna repertoarer.

 

Det gemensamma verket som vi kommer att uppträda med är Tellu Turkkas ”Enkelit”. Enkelit är ett rätt så välkänt verk i damkörskretsar och en del av oss har sjungit det tidigare. Enkelit berättar om pigan Aino som mister sina två barn och fortsätter sitt strävsamma liv som om ingenting skulle ha hänt. I samband med en ny graviditet blir hon dock tvungen att ta itu med sina ogenomarbetade traumor och så att säga möta sina demoner. För kören betyder det här att våra röster ska gestalta hennes ångest och sorg över att förlora sina barn och vi använder våra röster på ett helt annat sätt än vad vi är vana vid med panikfyllda andningar och skrik. En intressant detalj med Enkelit har under processen varit hur många har insett hur otroligt stark texten faktiskt är. En del av våra sångare har sjungit verket tidigare för ganska många år sedan i studentkörerna och de allmänna reaktionerna har varit att verket får ett helt annat djup och betydelse i en mognare ålder. För unga kvinnor mitt inne i sina studier är frågor som barnalstrande, missfall och tanken på att förlora sitt barn inte lika aktuellt som det är för många av Evivorna. Det kommer att bli känslosamt för körerna att uppträda med Enkelit, men jag vågar säga att slutresultatet just därför kommer att bli strålande. Det är något mycket vackert med att kvinnor i ett stort ålderspann på 16-55 år gestaltar Ainos sorg tillsammans.

 

Välkomna på konserten Treklang i Grankullas nya paviljong 11.5. kl 19.30!

Biljetter vid dörren eller från webben:  https://holvi.com/shop/EvivaWebstore/

 

Marina, andra sopran

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *