Körsång och gemenskap i Helsingfors

Okategoriserade

Moodboards, moves och Moment Musical

26 mar , 2015, 23.46 Evivakören

 

Snart är det dags för Evivas vårkonsert. Det är lite under en månad kvar till 18 april, och det betyder för oss Evivor att moodboarden ska checkas, texterna ska sitta så att vi kan sjunga sexton sånger utantill samt förmedla känslan i varje sång, och som pricken på i-et, röra oss till dem.

Moodboard* är ett ord alla Evivor tog till sig, efter besök av duktiga, och urstiliga, damkören Salt hösten 2013. Saltinerna berättade att de får klädråd med färgkoder för varje konsert tillskickade på en moodboard. Jag tror att alla Evivor förstod att här behövdes en uppdatering i vår egen kör, att frångå det vanliga, den lila Evivakåpa alternativt fritt valda svarta/ vita kläder. I våras stod vi så i Stockholm, efter en hel del knorr och stön och många goda historier om klädjakt, klädda i olika nyanser av rött med färgkodade strumpbyxor och nagellack, allt i överensstämmelse med Salts moodboard för vår gemensamma konsert.

Evivas färgtema för den här vårkonserten är vårig lindblomsgrönt och vitt och det är kul, tycker jag, att än en gång få ge sig på jakt efter en färg som inte direkt hör till ens basfärger. Vem har sagt att det ska vara lätt att sjunga i damkör?

 

Moves*.

Inför den här konserten är det inte lika mycket moves*, rörelser, att lära sig som inför de två senaste konserterna, men tillräckligt mycket för att skapa lite huvudbry i kören. När ska vi röra oss och vart? Vilka textstycken ska betonas? Det är lätt hänt att när man fokuserar på att minnas texten, så glömmer man att tänka på vad man sjunger, på inlevelsen. Det är en hel del text att minnas, men rörelserna hjälper, dels med att minnas texten, dels med att förmedla känslan i sången. Texten och det visuella samverkar för både kör och publik.

 

Moment Musical* är inte bara en sång skriven av Mia Makaroff för Evivakören, utan också en sång som sjungits på många Evivors bröllop. På en övning frågade Hanna om vi egentligen hade tänkt på vad sången handlade om och en nygammal tolkning föddes. Vi enades på nytt om att sången egentligen kunde betraktas mer som en ”positiv” begravningssång och mindre som en vacker bröllopssång. Efter omtolkning sjöng kören med märkbart mer andakt och mindre ”tjohej”.

 

Voilà, det här är vad som är på gång, 5 övningar kvar innan konsert. Vi ses 18 april kl. 19 i Helsingfors Konservatorium, Gräsviken! /Anne Ahlqvist

 

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *